Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec serdecznie zaprasza na święcenie pokarmów, które odbędzie się w zabytkowym kościółku z Ryczowa na terenie skansenu w Wygiełzowie dnia 16 kwietnia 2022 r. o godzinie 9:30
W Wielką Sobotę przypada tradycyjny zwyczaj święcenia pokarmów. Święcenia pokarmów odbywały się przed kościołem, przed dworem, czy chałupą zamożnego gospodarza. Do poświecenia przynoszono pokarm w koszach, nieckach przystrojonych gałązkami bukszpanu lub mirtu, wyłożonych białymi serwetami znajdowały się : bochen chleba, gotowane jaja, szynka, wianek kiełbasy, pieprz i ocet, ser, masło, chrzan, sól. Nierzadko na samej górze święconki, kładziono baranka z cukru lub gipsu.
Każdy pokarm, poświęcony w tym dniu, posiadał swoją głębszą symbolikę.
Bochenek chleba – to chleb, który Chrystus rozdał apostołom w czasie ostatniej wieczerzy. Chleb traktowany był też jako podstawowy i najważniejszy pokarm człowieka. Jego poświęcenie miało sprawić, że w domu zapanuje dobrobyt i pomyślność.
Jaja – jako symbol nowego życia, odrodzenia, nadziei i płodności.
Szynka – miała symbolizować Ukrzyżowanego Chrystusa. Kojarzona bywała też z dostatkiem i dobrobytem, które poświęcone miało zostać z domownikami przez cały rok .
Kiełbasa – to powrozy którymi był skrępowany Chrystus.
Pieprz i ocet – napoje jakimi raczono Jezusa przed śmiercią.
Ser – traktowany jako pokarm, który symbolizuje współpracę sił natury, zwierząt i człowieka. Poświęcony miał zapewnić rozwój i dobrobyt zwierząt hodowlanych i gospodarstwa.
Chrzan – święcony jako symbol siły fizycznej i dobrego zdrowia, wzmacniający symboliczne właściwości pozostałych pokarmów.
Sól – chroniąca pokarmy przed zepsuciem, symbol trwałości i nieśmiertelności.
Baranek – jako chrześcijański symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa.